Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Fra vandværk til vandhane

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Fra vandværk til vandhane

Vandrør

Når vandet er blevet behandlet på vandværket, skal det sendes ud til forbrugerne. Det sker gennem rør, der er gravet ned i jorden.
Undervejs bliver vandet opbevaret i beholdere, hvor det ligger klar til at komme ud til forbrugerne, når de har brug for det.

Vandrørene, som transporterer vandet fra vandværket og hjem til dig, kan være af forskellige slags materialer og størrelser. Alle nye rør er lavet af plastic (PE), men flere gamle rør i jorden er af andre materialer som fx støbejern eller eternit. 

Blå rør, hvor der sidder en gul hat på afslutningen af røret

Udgravning

Når vandrørene graves ned i jorden, skal de ligge så dybt, at frosten ikke når derned om vinteren. Derefter bliver de dækket til med jord.

Det er intet problem at grave ud til forsyningsledninger som fx vandrør, når der graves på åben mark. Men hvis det er i byen, skal der tages hensyn til asfalt, brosten og trafik. 

Derudover skal man tage hensyn til alle de andre ting i jorden såsom kloakledninger, telefonledninger, elkabler osv.

En aflang udgravning i gademiljø. En lang række rør stikker ud på kryds og tværs i udgravningen

Vandlager

Vandrørene er ofte koblet sammen med vandtårn og højdebeholdere, der fungerer som vandlager.
Det er nødvendigt med vandlagre, da der er store udsving i vandforbruget over et døgn. Fx er der stort forbrug om morgenen, når folk går i bad, mens forbruget er meget lille om natten.
På billedet ser du et vandtårn, men man kan også have noget der hedder en højdebeholder. Både vandtårnet og beholderen fungerer også som trykskaber, så der er tryk nok på vandet, der kommer ud af din vandhane. 

Et højt rådstenstårn, med en hvid krone med tårne i hjørnerne.

Vandtryk

Når du eller din familie åbner for vandhanen, kommer vandet ud med en vis fart. Hvor hurtigt vandet kommer ud, afhænger af hvor meget tryk, der er på vandet.

Det er tyngdekraften, der skaber vandtrykket, når der er en højdeforskel mellem vandet i vandtårnet og din vandhane. Når højdeforskellen er stor, er der stort tryk på vandet, og når højdeforskellen er lille, er der lille tryk på vandet. 

Er trykket for lille, kommer der næsten ikke noget vand ud af vandhanen, og er trykket for stort, kan installationerne i huset gå i stykker. Dem, der administrerer vandforsyningen, inddeler deres forsyningsområde i trykzoner for at sikre det rette vandtryk hos forbrugerne. På kortet ses et eksempel på, hvordan Aarhus-området er inddelt i trykzoner.

Billedet viser på venstre side et vandtårn og på højre side et kortudsnit, hvor områder er farveopdelt.

Vandmåler

Når vandet kommer ind i dit hus eller din lejlighed, løber det gennem en vandmåler.
Vandmåleren måler, hvor meget vand du bruger, og dermed hvor meget du skal betale på din vandregning. Vandmåleren sidder typisk i bryggerset eller i en kælder. Efter måleren bliver vandet fordelt rundt i dit hus/lejlighed - klar til at bruge. 

Nærbillede af en vandmåler. Den er rund og har et display, der viser vandforbruget i kubikmeter.