Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Sådan dannes grundvand

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Sådan dannes grundvand

Grundvand dannes af regnvand og anden nedbør, der siver ned gennem jordens forskellige lag.

Vand samler sig i jorden

Jorden kan sammenlignes med en badesvamp med en masse små hulrum. Når det regner, løber vandet ind i de små hulrum, som findes i jordlagene.

Tyngdekraften får vandet til at synke længere ned i jorden, indtil det møder en fast grænse som f.eks. kalken i Danmarks undergrund.

Når vandet ikke kan løbe længere ned, vil det fylde hulrummene i jorden helt ud. Der opstår en slags vandspejl - altså en vandoverflade - nede i jorden, og det vandspejl kalder vi for grundvandsspejlet

Den mættede og umættede zone
Den del af jorden, som ligger under grundvandsspejlet, er helt fyldt - mættet - med vand. Derfor kalder vi den del af jorden for den mættede zone.

Den del af jorden, som ligger over grundvandsspejlet har hulrum, der ikke er udfyldt (mættet) med vand. Derfor kalder vi den del af jorden for den umættede zone.

Tyngdekraften trækker vandet i den umættede zone ned mod grundvandsspejlet.

Illustration af regnvands der siver ned i jorden og danner grundvand. Det minder om en svamp som bliver fyld op med regnvandet i de små hulthuller i svampen.

Jordlagene styrer vandets fart

Vandets vej gennem jorden påvirkes af de forskellige jordlag. Jorden består nemlig af forskellige materialer med hulrum i forskellig størrelse. 

Er hulrummene i et jordmateriale store, kan vandet hurtigt komme igennem. Det kaldes vandførende materiale. Sand og grus er eksempler på vandførende materialer. Her kan vandet sive med en fart på 1-10 meter pr. døgn.

Hvis hulrummene i et jordmateriale er små, tager det længere tid for vandet er finde vej igennem. Det kaldes vandstandsende materiale. Ler er et af de materialer, der har meget små hulrum, så i lerjord siver vandet kun omkring 0,001-1 millimeter pr. år.

Her kan du læse om muldlagets funktion.

Et tværsnit af undergrundender viser lagdeling og materialerne ned i dybden.