Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Jordkloden set fra rummet
Havvand som drikkevand

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Havvand som drikkevand

Det meste vand på Jorden er hav. Det er derfor fristende at tænke på mulighederne for at bruge havets vand som drikkevand.

Havvand som drikkevand

For at kunne bruge havvand som drikkevand, skal saltet fjernes. Selvom det er dyrt og besværligt, er det nødvendigt nogle steder.

I Danmark bruges saltvand få steder som supplement til grundvand. På den lille Ø Christiansø i Østersøen, er drikkevandsforsyningen en blanding af afsaltet havvand fra Østersøen (ca. 80 %) og vand fra boringer på Christiansø (ca. 20 %)

Tidligere bestod vandforsyningen her udelukkende af overfladevand fra de mange vandbassiner og damme på Frederiksø og Christiansø. Vandet var dengang mere brunt end klart og havde bismag, og det var nødvendigt at rense det og tilsætte klor for at gøre det drikkeligt.

Saltet skal fjernes

Afsaltningen af havvand sker i et osmoseanlæg på havnen, hvorfra vandet ledes over vandværket (ombygget i 2013), beliggende centralt på Christiansø, hvor det blandes med vandet fra boringerne.

I dag er øerne 100 % selvforsynende med frisk og klart drikkevand, og når man har været på Christiansø, kan man med fuld ret sige, at man har drukket af Østersøen. Kilde: www.christiansoe.dk.

Christiansø

Omvendt osmose

Hvordan afsalter man havvand? Metoden kaldes ”omvendt osmose.” Med den nuværende teknologi er det en dyr metode til produktion af rent drikkevand.

Den omvendte osmose foregår i et eller flere membranrør. Rørene er af rustfrit stål og indeholder membraner. Membranerne har mikroskopiske porer (åbninger) og fungerer som filtre.

Havvandet hentes ind i rørene og sættes under højt tryk. Trykket presser kun de rene vandmolekyler gennem membranernes mikroskopiske åbninger.
Porerne i membranen er så små, at kun rent vand (H2O) kan passere, fordi vandmolekylet er et af de mindste molekyler i flydende form. 
Salt (NaCl) og forskellige forureninger som bakterier, virus og andre stoffer er for store til at komme igennem membranen.

Den filtrerede væske (det rene vand) ledes videre til en beholder, mens den tilbageholdte opkoncentrerede væske ledes væk. Kun 70 – 80 % af havvandet bliver til drikkevand. Resten ledes væk og bruges ikke.
Inden vandet løber ind i beholderen til omvendt osmose, er det ofte først filtreret (for at fjerne større partikler i vandet) og blødgjort. Vandet blødgøres ved at fjerne mineraler som fx kalk og magnesium. 

 

Saltvand