Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
billedet forestiller et renseanlæg med forskellige kar og tanke beliggende ved havet
Rensning

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Rensning

Rensning

I Danmark er der ca. 746 renseanlæg heraf mange små. Den altovervejende del af spildevandet renses dog på få store renseanlæg.

På renseanlægget skal spildevandet gennem en længere proces, som omfatter tre typer af rensning: mekanisk rensning, biologisk rensning og kemisk rensning. 

billedet forestiller et renseanlæg, der ligger ved vandet, set fra en drone

Mekanisk rensning

Spildevandet, der ledes til renseanlægget gennem kloakrør, pumpes op til den mekaniske renseproces. Den mekaniske rensning består af tre dele. Først tilbageholdes de større faste ting fx klude, bind, vatpinde og kondomer af en rist.

På billedet ser man faste stoffer som risten har fjernet

Mekanisk rensning

Herefter ledes vandet over i et bassin, der kaldes et sand- og fedtfang. Sandet synker til bunds - fedtet lægger sig på overfladen. Nu kan sand og fedt skrabes væk af en maskine.

Billedet viser et sand- og fedtfang, hvor sand og fedt fjernes

Mekanisk rensning

Spildevandet ledes derefter til forklaringstanken, hvor små klumper af fx madrester og afføring - slam -  synker til bunds og skrabes væk. Hermed er den mekaniske renseproces færdig.

Billedet forestiller en forklaringstank med træer i baggrunden

Biologisk rensning

Herefter ledes spildevandet til luftningstanke i den biologiske rensproces, hvor forskellige bakteriertyper fjerner opløst organisk materiale, nitrogen og fosfat. Bakterierne, som renseanlægget ikke kan fungere uden, omsætter urin, madrester, afføring, rester af vaskepulver m.m.

Billedet forestiller en luftningstank,hvor ilt bliver blæst ind til bakteriernes omsætning af organisk stof, nitrogen og fosfat

Kemisk rensning

Det meste af det fosfat som bakterierne ikke har omsat fjernes ved kemisk rensning, det vil sige tilsætning af jernklorid i forbindelse med luftningstankene. Jernklorid binder sig til fosfat, som synker til bunds.

billedet viser en tynd rødlig stråle af jernklorid som tilsættes spildevandet for at fjerne fosfor

Efterklaring

Efter luftningstankene ledes vandet til efterklaringstanke, hvor bakterier, fosfat og andet materiale bundfældes. Det bundfældede materiale kaldes biologisk slam. En stor del af det biologiske slam genbruges i den biologiske renseproces på grund af det store indhold af levende bakterier.

Billedet forestiller en efterklaringstank, hvor det biologiske slam synker til bunds