Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Vandindvinding

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Vandindvinding

Indvindingstilladelse

Før der kan blive lavet en boring, skal der søges en indvindingstilladelse. Det betyder, at man får lov til at pumpe grundvand op og også, hvor meget grundvand man må pumpe op. Det er kommunen der bestemmer, om man kan få lov til at etablere en boring.

Det er nemlig ikke helt lige meget, hvor og hvor meget grundvand man pumper op. Der bliver lagt et stort arbejde i, at kortlægge vores grundvand, hvor det kommer fra og hvor det samler sig. Og det kan have stor negativ effekt på et område, hvis der bliver pumpet mere grundvand op, end der kan strømme derhen.
I værste fald kan det betyde, at vandløb tørrer ud og planterne i et område dør og at vandet ikke kan bruges som drikkevand. 

Udtørret jord

Boring

I Danmark er 99% af det vand vi bruger, hentet op fra grundvandet i undergrunden, ved hjælp af boringer.
En boring er et system af rør og pumper. Rørene går dybt ned i undergrunden til grundvandet. Pumperne pumper vandet op og sender det videre til vandværket.

Når en ny boring skal laves, bruger man specielle maskiner, der kan bore mange meter ned i jorden. Geologer samler prøver af de forskellige jordlag for at finde ud af, hvilke jordlag man borer igennem.  

Boring etablering

Borehuse

Når boringen er færdig, bygger man et hus oven på borehullet. Huset skal beskytte boringen mod forurening. 
Borehuse kan se ud på mange måder, bl.a. som vist på billedet. Her kan du se en laborant, som er ved at tage en råvandsprøve. Bemærk også, at der ikke er et åbent hul ned til grundvandet, men at det er et lukket rør, der kommer op af jorden.

Et åbent borehus. Et rør går op fra jorden, gennem en måler og ned i jorden igen. En hånd holder en flaske og tager en vandprøve fra en hane monteret på røret.

Leder automatisk vandet til vandværket

De nederste meter af røret i jorden fungerer som et filter. Filteret tillader vandet at komme ind i røret og ind til pumpen, mens sandet rundt om røret ikke kan komme ind. Derfor kommer der ikke sand med op, når man pumper vand op fra undergrunden.

Selve pumpen sidder inde i røret - næsten lige så dybt nede som filteret.

Når vandboringen er i drift, bliver grundvandet automatisk ledt hen til vandværket, når der er behov for nyt drikkevand.

Et vandværk kan modtage vand fra op til 20 forskellige boringer. Antallet af boringer afhænger af, hvor mange mennesker, der skal have vand fra vandværket, og hvor meget vand, vandværket skal levere.

Grundvand pumpes op ved en grundvandsboring og vandet ledes hen til et vandværk

Vandværker, brønde eller boringer

I Danmark er der ca. 3.000 større vandværker og ca. 70.000 private brønde eller boringer.
De 70.000 private brønde og boringer bruges først og fremmest af industrien og til vanding i landbrug og gartneri (erhvervsvanding).

Alle disse har en tilladelse til at indvinde vand. Tilladelsen har de fået fra kommunen eller staten.

Vandboringerne i Danmark er fordelt ud over næsten hele landet. Det kaldes en decentral vandforsyning. Det vil sige, at mange vandværker indvinder vand på et stort areal.
Fordelen ved decentral vandindvinding er, at boringerne ligger spredt. Derfor er vandforsyningen ikke så sårbar over for forurening eller begrænsninger i mængden af grundvand, som hvis alle boringer lå tæt samlet og hentede vand fra det samme sted. 

På GEUS’ hjemmeside kan du få et overblik over alle boringer i Danmark og se vandanalyser for hver enkelt boring. 

Skærmbillede fra GEUS Jupiter. Udsnit af et kort, hvor en masse forskelligt farvede prikker viser placeringen af forskellige typer boringer.

Offentlige og private boringer

Som nævnt er der mange, der indvinder vand. Vandværkerne er meget forskellige i størrelse.
I storbyer som København, Aarhus, Odense osv. er der store vandværker, som ofte er kommunalt ejede.

I Danmark er der også tradition for mange mindre vandværker, som drives af lokalt engagerede mennesker. Sådanne private vandværker ejes af de forbrugere, der får vand fra dem.

En privat brønd eller boring indvinder vand til en enkelt bolig eller en gruppe af huse.
Vand fra private brønde og boringer bruges som drikkevand i huse, som ligger ude på landet og ikke er koblet på små eller større vandværker.

Vandet kan også bruges til industri som markvanding, gartnerier, kølevand på fabrikker mv.
I Danmark er der ca. 70.000 private brønde eller boringer.

Billedet viser en brønd. Når dækslet tages af, er det tydeligt at se vandet i brønden. Ved brønde kan man se vandet, men ved boringer er der lukket af foroven, og de er dybere. Brønde er meget mere sårbare over for forurening, som kan falde ned i vandet, da der er åbent ned til vandet.

Et åbent brønddæksel i skovbunden