Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Vandforbrug i landbruget

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Vandforbrug i landbruget

Landmændenes vandforbrug

Af Danmarks samlede vandforbrug går en tredjedel til landbruget i form af markvanding. I regnfattige perioder vander landmændene deres marker, så væksten af afgrøderne ikke går i stå eller de visner. I tørre år står landbruget for næsten halvdelen af det samlede vandforbrug i Danmark! Vandet bliver typisk hentet op fra grundvandet i egne boringer og pumpes så ud over markerne. Landmandens udbytte afhænger derfor i tørre år i høj grad af vanding.

Fotoet viser et landskab med marker og et stort markvandingsanlæg. På de forreste marker spirer små grønne spirer frem. Markvandingsanlægget sprøjter vand ud i en stor kaskade over de forreste marker. Anlægget har en meget stor tromle med sort vandslange monteret, så den kan nå langt ud.

Intensiv markvanding

Markvanding benyttes især i Vest- og Nordjylland med sandede jorde, hvor regnvand hurtigt siver ned i jorden og uden for planterøddernes rækkevidde. Men en intensiv markvanding har konsekvenser for vandmiljøet.

Fotoet viser et lille udsnit af en gylden moden hvedemark taget oppe fra og med meget tør sandet jord mellem rækkerne af korn.

Vandingsanlæg

Ved markvanding hentes grundvand fra de dybere liggende grundvandsmagasiner op og udspredes på markerne med stor fordampning til følge. Ofte hentes der mere vand op gennem markvanding, end der når at gendannes i samme periode.

  Fotoet viser et marklandskab og vanding af en mark fra et markvandingsanlæg. Vandet står ud i en høj kaskade, og sollyset reflekterer i vandstrålen i regnbuens farver. I baggrunden er en række træer med grønne blade, og himlen er blå.

Tørre år

I tørre år kan markvandingen være med til at sænke grundvandet så meget, at vandstanden sænkes i vandløb og åer, eller de tørrer helt ud.

Naturen spiller nemlig væsentligt ind på, hvor meget vand der årligt bruges i Danmark på markvanding. I år, hvor det regner meget henover forår og sommeren, falder behovet for markvanding, mens det stiger i tørre år.

Fotoet viser et komplet udtørret å-løb med sten i bunden og grøn vissen bevoksning og spredte små birketræer langs siden af å-løbet.

Hvor regner det mest?

Generelt regner det mindre i de kystnære områder end i de centrale dele af Danmark. De højeste nedbørsværdier forekommer i det indre af Jylland, over 900 mm på årsbasis. Der falder derimod mindst nedbør på Sejerø, Samsø og ved Vestsjællands kyst, under 550 mm på årsbasis. 

I 2019 kom der mest nedbør i regionen Midt- og Vestjylland med 1069,4 millimeter i gennemsnit, mens der i Vest- og Sydsjælland samt Lolland/Falster kom mindst med 693,2 millimeter for regionen i gennemsnit.

Illustrationen viser nedbørsmængderne for 2019 på et kort over Danmark. Mængderne er opgjort i mm.