Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
billedet forestiller en dråbe spildevand set i mikroskop med trådformede bakterier, spirokaeter og ciliater og
Bakterier og vira

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Bakterier og vira

Bakterier og vira

Bakterier er effektive nedbrydere af organisk stof, og det udnyttes i den biologiske renseproces. Bakterier og mikroorganismer findes overalt og er så små, at de kun kan ses i et mikroskop. Bakterier findes overalt fx på huden, i vores tarme, i skovbunden og i skraldespanden. En bakterie bliver til flere ved celledeling. Det tager ca. 20 minutter for 1 bakterie at blive til 2. De fleste bakterier er nødvendige for de biologiske nedbrydningsprocesser og er dermed gavnlige; men der findes også sygdomsfremkaldende bakterier, og de vil også være i spildevandet. Derfor er det afgørende af hygiejniske grunde at rense spildevandet for at fjerne de fleste af disse bakterier, inden det rensede spildevand ledes ud i havet.

billedet forestiller mikroorganismer i en dråbe spildevand.

Bakterier og vira

Siden Covid-19 ramte verden har flere igangværende forskningsprojekter ændret fokus for at blive klogere på corona-virussens smitteveje og smittetrykket i Danmark. Forskere fra DTU, Danmarks Tekniske Universitet,  og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø er i fuld gang med at analysere spildevandsprøver for at blive klogere på corona-virus og dets spredning. Forskningsprojektet i DTU er en del af et større internationalt samarbejde, der omfatter forskningskolleger fra blandt andet Italien, Holland, Spanien, USA og New Zealand. 

billedet forestiller et soldyr i en dråbe spildevand

Bakterier og vira

Spildevand kan sladre om ændrede vaner. Derfor har DTU Fødevareinstituttet sat sig for at undersøge om danskernes ændrede vaner under nedlukningen af Danmark kan aflæses i forekomsten af fødevarebårne mikroorganismer i de indsamlede spildevandsprøver. Altså om ændringer som bedre håndhygiejne, ændrede kostvaner og færre besøg i kantiner og restauranter har betydning for, hvor mange der bliver syge af blandt andet salmonella, campylobacter og norovirus. Forskerne vil endvidere undersøge forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i prøverne. Megen bakterieresistens bliver nemlig overført via menneskelig kontakt. Derfor er det sandsynligt, at øget fysisk afstand og fokus på fx at nyse i ærmet vil have en effekt på forekomsten af resistens. 

 

 

billedet forestiller en laborant i et laboratorium, der håndterer spildevandsprøver