Nye materialer og undervisningsforløb på vandetsvej.dk
Typer af kloaksystemer

Faglig viden

Vælg et emne nedenfor og bliv klogere

Typer af kloaksystemer

Der findes to typer kloaksystemer i Danmark - et såkaldt fælleskloakeret og et separatkloakeret system. I det fælleskloakerede samles både regn og spildevand i samme rør. I det separatkloakerede er regn og spildevand adskilt i to rørsystemer.

Fælles- og separatkloakering

Tegningen viser forskellen på et fællessystem og et separatsystem.

I det fælleskloakerede system samles både regn og spildevand i samme rør. Dvs. at regn fra veje og tage bliver blandet med spildevandet nede i kloakken.

I det separatkloakerede system holder man regn og spildevand adskilt i to separate rørsystemer. Dermed undgår man, at regnvandet kommer ned i spildevandskloakken og med videre til renseanlægget.

Tegning viser et system hvor regn og spildevand er i to separate ledninger, og et hvor begge typer ledes ud i et samlet kloaksystem.

Fælleskloakering

Fællessystemet er det ældste kloaksystem i Danmark. Her løber regnvandet fra veje, pladser og tage ned i samme rør som spildevandet og ender på renseanlægget. 

Der er en klar ulempe, at regnvand fra tage og veje blandes med spildevand og forurenes. Nu hvor spildevandet indeholder regnvand, skal der på renseanlægget renses meget større mængder vand. Det koster både tid og penge og skaber øgede krav til kapaciteten på renseanlægget. Altså hvor meget renseanlægget skal kunne klare. 

Den nok største ulempe ved fællessystemet er, at kloakrørene mange steder ikke er store nok til at rumme de mængder regnvand, der ender i kloakkerne under kraftige regnskyl. Kraftig regn få kloakkerne til at løbe over, så beskidt vand havner i naturen. 

Derfor arbejder man mange steder på at adskille regn og spildevand i separate systemer.

Foto fra indersiden af et stort skybrudsrør. Røret er så stort, at en mand i arbejdstøj kan gå oprejst inde i det.

Separatkloakering

I separatsystemer bliver regnvandet ledt ud til nærmeste å, kyst eller havn gennem en regnvandskloak. Spildevandet fra husholdninger og industri transporteres i et andet rørsystem til rensning på renseanlægget. Dette system har både fordele og ulemper.

Fordelen ved det separatkloakerede system er, at regnvand ikke blandes med spildevand, men ledes ud i nærmeste vandløb. Vandmiljøet og de organismer der lever der, får altså direkte glæde af regnvandet. En anden fordel er, at arbejdet gøres nemmere på renseanlægget. Når regnvandet er sorteret fra, skal der nemlig renses en meget mindre mængde spildevand. Det er også lettere at styre rensningen, når regnvandet er sorteret fra. Det skyldes, at spildevandet kommer i en jævn strøm, nu hvor det er befriet for de store udsving i vandmængderne, som regnvandet forårsager.

I områder, hvor der kører mange biler, bliver regnvandet forurenet med olie- og benzinrester, dækrester, afsmitning fra tage og nedløb mv. Derfor er der ved udløbet af de fleste regnvandskloakker en såkaldt olieudskiller, der sorterer olie/fedt og grus fra regnvandet, inden det ledes ud i vandmiljøet.

En ulempe ved separatsystemet er, at spildevandet bliver mere tyktflydende uden regnvand. Der aflejres derfor mere skidt på kloakrørets sider. Det betyder, at kloakrøret nemmere stoppes til. Derfor skal der spules kloakrør en gang i mellem for at sikre fri bane for spildevandet.

Adskilt kloakledning og regnvandsledning under jorden viser at kloakken ikke løber over selvom der er skybrud.

Regnvand i åen

I separatkloakerede områder er det vigtigt, at du ikke hælder fx sæbe fra bilvask, malingrester og andre kemikalier ned i afløbet. Det bliver nemlig ikke renset, men løber ud i vandmiljøet.

Se denne film som viser hvad der sker når du hælder noget i risten ude i vejen

En pige vasker bil med sæbe og vandet løber ud i en recipient